Lehúzás-e a fizetős strand?

Különös élmény nyaralókat a kasszák előtt tanácskozva látni. Vajon miért szívják a fogukat sokan még mindig, ha belépőről van szó?

siofok_jegyar.jpg

Néhány nappal ezelőtt ismertették a 2020-as szezonra érvényes balatoni strandbelépők árait, melyek között épp úgy találunk jelképes, mint a pesti prémium fürdőket idéző összegeket.

Nem mindegy hová megyünk pancsolni

A páratlan vízminőség és a rohamosan fejlődő infrastruktúra az egész tavat egy összefüggő családi medencévé varázsolta. Ez a fejlődés viszont nem mindenhol észlelhető egyszerre, tapasztalataink ráadásul arról árulkodnak, hogy még az azonos árazású strandok között is van különbség, ami leginkább a szolgáltatások minőségében érhető tetten.

Nem olcsó a Balaton, de ez nem a belépőkön múlik

Legyen szó autós kirándulásról vagy vonatos utazásról, a magyar tenger partján pihenni egy viszonylag költséges elfoglaltság. Innen nézve sajnos érthető, hogy ha kiszámolt kasszával élünk, akkor az a néhány száz vagy ezer forint bizony bosszantó tud lenni a nap végén.

Szolgáltatás vagy alap?

Sokan vélik úgy, hogy a Balaton partszakaszait megvámolni illetlen gyakorlat. Szerencsére még mindig bőségesen találni szabadstrandokat szerte a tó körül, ahol külön tétel megváltása nélkül merítkezhetünk meg a hullámokban. Az is igaz, hogy ezek a helyszínek gyakran, érzetre legalábbis ugyan azt a komfortot vagy éppen szorongást nyújtják, mint a fizetősök. Ugyanakkor ne feledjük, hogy egy jó strand üzemeltetése igenis anyagiakkal jár, aminek fontos fedezete a látogatók jegyvásárlása.

Akkor is pofátlanság ennyit elkérni

A fürdőző rosszallását többnyire az váltja ki, hogy nem látja a pénz útját, azaz a kifizetett összeggel aránytalannak vélt szolgáltatáshoz jut. Ne feledjük, hogy nem minden strand engedheti meg magának a dinamikus, valóban látványos fejlesztéseket, de ez nem jelenti azt, hogy az üzemeltetők ne tennének meg mindent a fürdőhely lehetőségeihez mérhető színvonal fenntartásáért.

A strandolók felelősségéről senki se beszél

Élhetünk kritikával a strandok üzemeltetői felé, de egy fizetős strandon talán kevésbé találkozhatunk szétdobált csikkekkel, élelmiszerrel és hulladékkal, illetlen viselkedéssel és más visszaélésekkel. Ezt mindenképp vegyük figyelembe, ha a balatoni strandbelépők árait firtatjuk!

attiliovaccaro képe a Pixabay -en.