Balaton & More.

SióNights

Rise FM: a Balaton legkülönlegesebb rádiójára emlékezünk

A jövőbelátó bátor vállalkozás a vagányabb éjszakai klubok minőségi elektronikus zenéivel ütötte ki a fehér zajt az FM 98.9 MHz-ről.

Tovább olvasom

A balatonszéplaki strand elveszett romantikája

Régen a Tihany utca felől érkeztünk strandolni. A part mindig zsúfolt, mégis vadregényes, romantikus volt. A beépítések előtt.

A Vakáció ünnepe volt számomra az a két hét, amit nyaranta Balatonszéplakon töltöttünk a családommal. Ritkán voltunk együtt így, talán ezért is kötődök ennyire ehhez a falatnyi partszakaszhoz, itt kovácsolt minket újra és újra össze a Balaton.

Balatonszéplak strandját nem feledem soha

Magas jegenyék szegélyezték a partra vezető utat, amit vakondtúrásoktól fulladozó vízelvezetők kísértek végig a házak mellett. A kiszáradt medrekben lóherék szőttek sűrű szőnyeget, a rendezett nyaralók kerítését muskátlik díszítették. Az utcák fölött virgonc fecskecsapatok vadásztak mindenre, ami zümmögött, a strand határát jelző vízvédelmi árokban tarka gyíkok lustálkodtak. Ott kezdődött a fűzfák árnyas birodalma, ahol még a legmelegebb órákban is hűsölni tudtunk, nem kellett a bérelhető napernyő senkinek. A strandon bicajról árulták a "mais bittét" és a kürtöskalácsot. Voltak fagyisok is, az egyik lánynál minőségi jégkrémet árultak gombócba mérve.

1999. augusztus 11.

Változóan felhős, kissé hűvös idő volt a nagy napfogyatkozás napján. Törölköző törölközőt ért, fura kis szemüvegekkel várta mindenki a ritka tüneményt. Emlékszem, ahogy hirtelen elsápadt minden, mintha lehúzták volna az égi rolókat. Volt, aki sikított, mások némán ámultak az égre. Az elvonuló Hold még órákig megtörte a fényt, bárcsak minderre sokkal tisztábban emlékezhetnék.

Odalett a széplaki romantikának

A tópart modernizálásával szépen lassan elveszett mindaz, amibe gyerekként szerelmes voltam. A siófoki állomásra néző öbölben mintha kevesebb lenne a lélek: lett ugyan röpi pálya, de eltűntek a fűzfák. És azok a tájidegen nyaralók a maguk 21. századi kétes ízlésvilágával! Mindegy, a fecskék is elmenekültek, de a kisboltban kínált kuglóf ízében visszaköszön mindaz, mi egyszer örökre elveszett.

szeplak.jpg